Wszyscy kochamy kuchnię. To tutaj spędzamy większość czasu i jest to miejsce, które trzeba utrzymywać w czystości. Wiele porad i wskazówek dotyczących sprzątania kuchni można znaleźć w Internecie, ale często trudno jest znaleźć te najlepsze. Poniższa lista wskazówek dotyczących sprzątania kuchni pomoże Ci zadbać o swoją kuchnię w sposób, który sprawi, że będzie ona piękna i zdrowa dla osób, które z niej korzystają! Oto kilka wskazówek, dzięki którym Twoja kuchnia będzie czysta.
Utrzymywanie czystości
Jedną z najlepszych rzeczy, które możesz zrobić, aby Twoja kuchnia była lśniąca, jest utrzymywanie jej w czystości. Raz w tygodniu dokładnie wyczyść wszystkie powierzchnie kuchenne i urządzenia gorącą wodą z mydłem lub uniwersalnym środkiem czyszczącym (nigdy nie używaj środków ściernych, takich jak wełna stalowa). Używaj tylko środków dezynfekujących na blaty i deski do krojenia, upewniając się, że zostały dokładnie spłukane przed użyciem.
Dbanie o porządek
Nadążanie za naczyniami to jeden z najlepszych sposobów, aby kuchnia była uporządkowana i lśniąca! Zaśmiecony blat zwykle prowadzi do zagraconego zlewu, co prowadzi do rozlania jedzenia i innych wycieków na podłogę i wokół listew przypodłogowych, gdy próbujesz posprzątać. Staraj się, aby naczynia były spłukiwane i suszone, a następnie odkładaj je, gdy tylko się z nimi skończy.
Zachowanie świeżości
Aby blaty się nie zabrudziły, przetrzyj je szybko za każdym razem, gdy ich używasz, nawet jeśli jest to zbyt szybkie spłukiwanie naczynia. Jeśli przechowujesz przedmioty na blacie, odłóż je, gdy tylko skończysz.
Dbaj i urządzenia i przyrządy
Podobnie jak w przypadku innych powierzchni w kuchni, należy po użyciu wycierać urządzenia – szczególnie te z odsłoniętymi częściami metalowymi, takie jak otwieracze do puszek i miksery, które mają tendencję do przyciągania brudu. Jeśli są mokre lub tłuste, najlepiej je od razu umyć, aby nie wyschły z chrupiącą skórką.
Unikaj silnie pachnących środków czyszczących
Jeśli jesteś wrażliwy na zapachy chemiczne lub po prostu chcesz uniknąć ostrych środków czyszczących, istnieje wiele innych produktów czyszczących, które działają równie dobrze – lub lepiej! Poszukaj naturalnych alternatyw, takich jak soda oczyszczona, sok z cytryny lub ocet.
Zachowaj blask bez ostrego szorowania
Jeśli masz szczególnie uporczywy bałagan, którego nie da się usunąć po zwykłym przetarciu powierzchni, soda oczyszczona może być świetnym substytutem silnych komercyjnych środków czyszczących. Wystarczy go posypać i pozostawić na około godzinę – pomoże usunąć plamy i pozbyć się niechcianych zapachów.
Nie marnuj pieniędzy
Jednym z największych problemów przy zakupie nowej butelki mydła do naczyń lub środka czyszczącego jest to, że czasami roztwór, którego używasz, nie opróżnia się całkowicie, pozostawiając Ci częściowo wypełnioną butelkę, którą możesz później wyrzucić. Aby uniknąć tego problemu, wlej płynny roztwór do starej, pustej butelki lub takiej, którą będziesz mógł całkowicie zużyć.
Nie marnuj czasu
Wyznacz określony dzień tygodnia na sprzątanie kuchni i trzymaj się go tak często, jak tylko możesz! Jeśli zawalenie zlewu naczyniami jest zbyt stresujące, spróbuj odłożyć wszystko, gdy tylko skończysz, i spłukuj naczynia tylko wtedy, gdy ich potrzebujesz – zdziwisz się, o ile szybciej zlew będzie się opróżniał.
Gąbki i ścierki do naczyń
Czysta gąbka lub ścierka do naczyń mogą przecinać tłuszcz i brud, ale po pewnym czasie stają się zbyt brudne, aby używać. Często wymieniaj je na świeże gąbki i ścierki, aby móc dalej przedzierać się przez bałagan.
Płyn do naczyń
Płyn do mycia naczyń jest niezbędny do ręcznego mycia naczyń, ponieważ zawiera środek odtłuszczający, który zapewnia super czyste naczynia. Trzymaj małą filiżankę płynu do naczyń przy zlewie, aby mieć łatwy dostęp i uzupełniaj w razie potrzeby.
Detergent do naczyń
Po co kupować detergenty do naczyń luzem, kiedy taniej i wygodniej jest kupować małe butelki? Zaoszczędź czas i pieniądze, kupując detergenty do naczyń, które można stosować zarówno do ręcznego mycia naczyń, jak i automatycznych zmywarek do naczyń.
Ręczniki do naczyń
Czy zauważyłeś, jak ścierki do naczyń mają tendencję do rozkładania się po całej kuchni? Trzymaj te ścierki do naczyń tam, gdzie ich miejsce. Blisko zlewu ściereczki Dishtowels są bardzo chłonne, dzięki czemu mogą szybko zassać wodę i łatwo wysuszyć naczynia.
Gąbki
Trzymanie pod ręką gąbek jest niezbędne do czyszczenia urządzeń kuchennych, blatów i blatów bez ich zarysowania lub pozostawienia zadrapań, które ostatecznie prowadzą do rdzewienia. Najlepiej regularnie wymieniać małe, okrągłe gąbki, aby zawsze mieć pod ręką czystą, gdy trzeba przetrzeć powierzchnie.
Folia aluminiowa
Trzymanie folii aluminiowej pod ręką jest jak posiadanie dodatkowej pary (nieprzywierających) rąk! Użyj go jako blachy do pieczenia pizzy, gotowania bekonu, grillowania warzyw, lista jest długa!